De maartcolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Zeuren

Een beetje zeuren over iets is best wel moeilijk. Je moet het er niet altijd over hebben en ook weer niet volkomen onverwacht de kont tegen de krib gooien. In het eerste geval ben je een draaideurzeur, in het tweede een stoorzeurder. Een en ander hangt natuurlijk sterk af van het onderwerp waarover je wilt zeuren. Sommige mensen zeuren bijvoorbeeld graag over het koningshuis of over conceptuele symfonische rock, die passen moeiteloos in het profiel van de stoorzeurder. Er zijn ook mensen bij die elke dag de NS overal de schuld van geven omdat die tegen auto’s zijn, wat ze tot echte draaideurzeuren maakt.

Ik ben een topzeurder, mag ik wel zeggen. Vertaald in een voetbaldivisie: Zeurie A. Ik vind het fijn om anderen te enthousiaszmeuren en wil graag een zeur aan de horizon zijn. Een geliefd onderwerp is bijvoorbeeld mijn aversie tegen de witte Audi, omdat die vaak hard door de straten zeurt of graag een potje bumperkleeft op de snelweg. Ik vind het ook fijn om te zeuren over alle partijen die tegen de PvdA zijn, omdat ik al 25 jaar lid van die partij ben. Voordat u nu gaat zeuren over het waarom van dit lidmaatschap, vertel ik u dat het nog fijner is om te zeuren over de PvdA zelf, omdat dit binnen de partij zeuring en inslag is.

Toch is er een onderwerp waar ik op obsessieve wijze niet over uitgezeurd raak. Lastig, want ik voel me hierbij zowel een draaideurzeur als een stoorzeurder. Het betreft de rolkoffer, die ik elke dag in de straten hoor rollen en waar ik – kortgezegd – niet goed van word. Het geluid draagt namelijk zo ver dat het nooit onopgemerkt blijft. Wat moet je dus als iemand van 300 meter aan komt rollen en vrolijk 300 meter verder rolt? Dat is meer dan een halve kilometer, waarbij de volgende koffer al in aantocht is.

Ik wil verder niet zeuren hoor, maar vind wel dat mensen met rolkoffers gewoon terug moeten worden gestuurd. Wellicht dat de VN hier eens een pact over kan sluiten? Bijvoorbeeld in het neutrale Zürich? Je zou dan het ‘Pact van Zeurich’ krijgen, een verdrag waar door landen met rolkoffers nog lang over gesteggeld zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *