De novembercolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Ebony and Ivory

Paul McCartney is al sinds 1962 wereldberoemd. Stevie Wonder belde hem daarom in 1982 eens op voor een verkennend praatje, ook om iets te doen te hebben. Toevallig was McCartney die dag net jarig, dus hij pakte zelf de hoorn even.

‘Paul jonge, happy birthday! I just called to say I love you,’ hoorde hij Stevie zeggen.

‘Stevie jonge, do you want to know a secret? I want to hold your hand, so say, say, say what you want!

Stevie Wonder begon over een eventuele jamsessie, waar Paul wel oren naar had.

‘I will!’ riep hij. ‘With a little help from my friends, we can work it out!’

‘You are the sunshine of my life!’ riep Stevie verheugd.

‘Ach, all you need is love. Eight days a week!’ antwoordde Paul.

‘Yes, that’s what friends are for,’ besloot Stevie.

Daarna gingen ze samenwerken, wat de wereldhit Ebony and Ivory opleverde. Dit liedje gaat over de liefde tussen een zwarte en een witte pianotoets, een liefde die de wereldvrede zou dienen.

McCartney zingt: ‘We all know that people are the same whereever you go / There is good and bad in ev’ryone’. Stevie valt in met: ‘We learn to live, when we learn to give / Each other what we need to survive, together alive’. Daarna zingen ze samen: ‘Ebony and Ivory live together in perfect harmony / Side by side on my piano keyboard, oh Lord why don’t we?’

Probleem met dit liedje is dat het nogal blijft hangen. Laatst zong ik onder het boodschappen doen terloops tegen mijn vriendin: ‘We all know…’ Hierop viel ze licht geïrriteerd in met: ‘that people are the same whereever you go’. Bij de kassa zongen we samen: ‘There is good and bad… in ev’ryone’. Toen we weggingen, hoorde we de caissière nog achteloos zingen: ‘Ebony, ivory’, waarna de volgende klant ons achterna rende en onder ‘living in perfect harmony’ mij keihard op de bek sloeg.

Ondanks dit zinloze geweld had die klant natuurlijk wel gelijk. Dit duet is gewoon niet te bevatten. Ik hoop dat u de aankomende feestmaanden meer last hebt van de repeterende sint- en kerstmuziek dan Ebony and Ivory, maar vrees dat u na lezing van dit stukje de klos bent.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *