De oktobercolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Windmolens

Het was een hete julidag. We gingen naar Baltrum, een Duits Waddeneiland voor de kust van Oost-Friesland. Boven Aurich reden we door een windmolenpark, zoals je ze maar zelden ziet. Kerktorens als speldenknopjes, vals licht en overal de onwezenlijke schaduw van gigantische palen. Is dat erg?

Het is maar hoe je het bekijkt. Eenmaal op de hoogste duintop van het piepkleine eiland raakten we even in gesprek met een man uit het naburige Leer, die net met zijn ochtendwandeling  bezig was. Hij zei dat er hier geen buitenlanders waren, zoals  Wolga-Duitsers en allochtonen, en dat het hier dus ‘anders’ was. O, hij had niks tegen buitenlanders hoor, maar na de val van de Berlijnse Muur waren de sluizen opengezet en dat had in zijn regio helemaal niet goed uitgepakt. We knikten wat, omdat iedereen bij dit onderwerp maar wat knikt.

Daarna wees hij naar de Oostfriese kust, waar honderden windmolens aan het zwieren waren.  Hij begreep ook wel dat het anders moest, maar zo hoefde het nou ook weer niet. Ik zei dat je windmolens altijd kon afbreken en dat er dus helemaal geen probleem was. De man antwoordde dat dit onmogelijk was, omdat ze wel twintig meter diep staken. Al die gaten in de grond zou een ramp zijn.

Zo werden op het nietige Baltrum tussen volkomen vreemden binnen een paar tellen de twee urgentste wereldproblemen uitgewisseld: migratie en klimaatsbeheersing. Eilanden lenen zich daar ook goed voor, want iedereen is onder elkaar en je kunt vrijuit spreken. De Waddeneilanden zijn de enige locatie in de wereld waar niks aan de hand is. Geen belastingparadijzen, geen warrige straatlui, geen armoede en daarbij ook nog maagdelijk wit.

Goed, er is de zeespiegel, die tijdens ons gesprek langzaam steeg van eb naar vloed. Flughafen Frankfurt zou die dag 147.945,20 passagiers verwerken, Berlijn 49.315,068, Düsseldorf 48.493,150, Hamburg 41.095,890 en München 9.589,041. Het naburige Schiphol zou 186.301,369 passagiers verwerken. Opgeteld was dat 482.739,718, bijna een half miljoen dus. Ons gesprekje duurde ongeveer vier minuten, hetgeen betekende dat er in die 240 seconden 1.340,94 mensen in- of uit waren gecheckt. Is dat erg? Volgens de man niet. Dat de windmolens wel twintig meter diep staken, daar ging het om.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *