De julicolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Doelpunt

Ik was een goede voetballer. Mijn wereldgoal bestond uit een bekeken omhaal, nadat ik de bal eerst achterwaarts omhoog had gewipt. Iedereen klapte en ik bedankte het publiek door keihard op mijn hart te bonken. Daarna gaf ik mijn shirt weg en liep ik in de blote bast naar de kleedkamer. Ik had geen tattoos, net als nu, zodat ik erbij liep als een jonge god. Net als nu. Met de omhaal had ik trouwens ook een hattrick gemaakt, mijn derde van het seizoen.

U begrijpt dat elk woord in bovenstaande alinea is gelogen. Ik heb de waarheid jaar na jaar gewoon wat opgerekt. Maar de waarheid verdraaien is essentieel in de sport. Belangrijker dan de winst of de sublieme actie zijn de verhalen. Verhalen zijn altijd mooier, omdat ze een gebeurtenis levend houden.

Daarom is het ook een schande – ik heb er geen ander woord voor – dat in de voetballerij de doellijntechnologie en de videoscheidsrechter zijn ingevoerd. Als bijvoorbeeld FC Groningen door een zuiver, maar door de scheidsrechter afgekeurd doelpunt toch zou degraderen, zou het verhaal over de degradatie sterker zijn dan een seizoen Jupiler League. Iedereen was erbij geweest. Alle radio’s stonden aan. Tattoos werden verwijderd of juist gezet. In alle cafés zou er fel over gesproken worden.

Die gesprekken gingen eigenlijk altijd over hetzelfde: iedereen had het gezien, behalve de scheidsrechter. Hoe kon hij zo dom zijn?

Je kunt veel over domheid zeggen, maar niet dat je niet dom of onwetend mag zijn. De scheidsrechter kijkt, denkt, wikt en weegt en maakt in zijn eentje een beslissing. Daar valt altijd iets op af te dingen, maar juist die feilbaarheid geeft de sport bloed. Je moet het oog van de camera niet geloven, je moet het menselijk oog juist vertrouwen.

Ik heb dan ook geen illusies over het nut van technologie, want in de wereld van het grote geld mogen merknamen niet worden geassocieerd met vergissingen. Het moet snel en meeslepend zijn, zodat er nadien geen verhaal meer verteld hoeft te worden.

Overigens werd ik die wedstrijd gescout door Real Madrid. Helaas kreeg ik geen doorlopend contract aangeboden. Ik had het, absoluut, maar kon toch beter stukjes gaan schrijven voor Callemagazine El Riepos. Nou, bij deze dan maar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *