De februaricolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

 

Snackpunt

Het was diep in de nacht. Ik liep door de Groninger binnenstad en besloot een patatje te nemen. Er gaat niets boven een patatje, vind ik. De lekkerste patatjes zijn die in een opwelling worden besteld. Ik nam alle tijd om er even bij stil te staan en leunde tegen een muur.

Naast mij zat een dakloze meneer op de grond. Een grote tas, een dikke jas, dat was het. Ik bood hem iets te snacken aan, want zo ben ik. Hij knikte vriendelijk nee, wat mijn hulpvaardige ego natuurlijk kwetste. In een poging dat ego te herstellen vroeg ik hem of hij iets anders nodig had, waarna hij opnieuw hoofdschudde.

Ik was trouwens niet de enige die hulp bood. De stroom zorgaanbieders droogde gewoon niet op. Ze kwamen uit de kroeg om eveneens een patatje te eten en ontfermden zich beurtelings over de man. Hele menu’s werden bijkans besteld en in gedachten al gebracht, maar de dakloze meneer hoofdschudde steevast vriendelijk doch beslist nee.

Het is niet altijd gemakkelijk om niet-dakloos te zijn. Vooral ’s nachts kun je last hebben van een extatische flow, waarin je zowel je royale als gevoelige en sentimentele kant zult laten zien. De dakloze meneer zit wellicht niet meteen op je te wachten, maar als niet-dakloze moet je soms een heldhaftige daad stellen. Steeds dus die buiging naar beneden, steeds die overdreven vriendelijkheid, steeds die zorg om je geweten in het openbaar te sussen. Het is net bedelen, maar dan van de andere kant. Als de dakloze meneer alle patatjes en kroketten die hem aangeboden werden had opgegeten, zou hij weldra vetgemest zijn.

Toen ik het lege bakje in de afvalbak deponeerde en hem nog een goede avond wilde wensen, was mijn plekje bij de muur alweer ingenomen door een volgende groep. Vragen daalden neer, plannen werden gesmeed. Maar de dakloze meneer hoofdschudde steeds beslist en trok zijn jas nog wat vaster om zich heen. Ik begon te vermoeden dat hij vooral bij het snackpunt zat vanwege de warmte, die uit de grote snackhoek naar buiten werd geblazen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *