De januaricolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Lezen

Ik leerde lezen door te bladeren in de NCRV-gids. Als er op de maandag een serie in werd beschreven, las ik ‘rolvèrdeling’ en als er iets nader werd toegelicht stond er ‘zie ook het artikèl op pag. 9’.

Ik leerde ook lezen door het spellen van het etiket op de pot  met stroop. ‘De beroemde Friese KEUKENSTROOP’ stond er op de voorkant, geflankeerd door twee keer ‘E.A.C’. Dat was iets als ‘B.V.’, maar dan anders. Op de achterkant las ik ‘rijk aan gluk-oss-u’, een woord dat ik niet begreep. Wel dat er in het Oudhollands stond geschreven dat de firma Everts, Adema & Co de stroop in Huizum had gemaakt en dat al sinds 1859 deed.

Het was een fascinerend product. De kleuren van de pot waren blue-blauw en robijnrood en het art deco-achtige sierwerk was net zo zwierig als de kleverige stroop zelf. Met een stuk brood in je hand bleef je maar aan de pot draaien, totdat elk woord en elke letter in beeld waren geweest. Je zult maar CSM-stroop hebben, dacht ik toen. Een gele pot met alleen maar een plaatje daarop, dat is toch hartstikke saai?

In de badkamer las ik de tube Macleans-tandpasta. Dat was Engels, wist ik, want je zei ‘Mek-kliens’, als ‘van de Cleans’. Deze familie was vast een respectabel geslacht, dat waarschijnlijk op goede voet stond met de familie Bellamy uit de NCRV-gids – die van de ‘rolvèrdeling’.

Naast de tandpasta stond een potje roze ‘Oo-i-l of Ola…’ huh… ‘z’? Hoezo olie of olaz? Je had toch ook geen ‘Je geld of je leven-bank’ of ‘Geen thee lul!-koffie’? Wat was ‘Olaz’ eigenlijk en waarom was het geen ‘Olas’? Ik besloot het aan mijn moeder te vragen, maar die had het over iets voor op je gezicht en liet het daar ook bij. Zie je wel, wist ik, ze kan zelf de keuze ook niet maken. Olaz was gewoon een smeermiddel waar je niet veel ouder of wijzer van werd, net als die olie. Je kunt dus gerust stellen dat ik al door al dat gelees al heel vroeg wist hoe mensen voor de gek worden gehouden.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *