De decembercolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Leesbril

Sinds enige tijd ben ik in het bezit van een leesbril. Het is niet erg om een leesbril te hebben, heel veel mensen hebben er een. Andere mensen hebben bijvoorbeeld een kunstknie of een gehoorapparaat, zodat iedereen dus wel iets heeft.

Uiteraard heb ik wel aan uitstelgedrag gedaan. Meestal redde ik me door tijdens het lezen een hand op een oog te leggen. Zo had ik een handige leeslap, waarmee ik de broodnodige lectuur prima kon doornemen.

Maar die lap begon op te vallen, zodat ik vorig jaar van Sinterklaas een verdacht pakketje kreeg. Het bijbehorende gedicht luidde:

Hoe vertel je iemand
Dat de aarde gewoon rond is
Dat de vogels gewoon vliegen
En de zon gewoon schijnt
Hoe vertel ik jou

Dat je ondanks een ooglapje / gewoon stap voor stapje / divergeert naar plus een
Je hebt een bril  / Je hebt een bril

’t Is de waarheid

Ik vond het een leuk cadeau en een leuk gedicht. Het was ook een fijne leesbril, die echter na precies een week alweer zoek was.

Sinds die avond heb ik wel twintig brillen verloren of anders vermorzeld door op de bank te gaan zitten. Steeds moest ik daarna naar de Etos lopen, wat me door het personeel uiteraard (20 x 3,99 = 79,80) in dank werd afgenomen. Op het laatst zeiden ze gewoon: ‘Kerel, goed je weer te zien!’ gevolgd door: ‘Zal ik hem even voor je inpakken?’

Zulke geldsmijterij kon natuurlijk niet. Ik besloot de bril dan ook onder curatele te stellen. Alleen mijn bewindvoerder weet nu waar hij ligt. Ze geeft hem aan mij als ik iets wil lezen en verstopt hem na gebruik weer op een geheime plaats. Als ze er niet is, zoals nu, heb ik pech gehad.

Met die pech valt het trouwens wel mee, want met amper +1 is natuurlijk alles nog mogelijk. Dit stukje is bijvoorbeeld getypt zonder leesbril. Zoals u ziet, is er niets aan de hand. Ik tup onder de tafellamp van 40 watt en alles is prami. Ik wesn u dan oko hele gezgedne krraydbn to en in fr;illog 2017!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *