De oktobercolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Loppersum

Het was een mooie zomerdag in juli. Ik ging naar zoutwaterbad KP Zijl te Loppersum om af te koelen. De trein stopte naast het perron, het zwembad was vlakbij.

Ik ken Loppersum als de plaats met die grote kerk en het bezoek van koningin Beatrix in 1990. Recent kwamen daar de aardbevingen bij, maar daarvan denk ik stiekem vaak: ach, daar komen ze wel overheen. Er zijn huizen met grote tuinen, dat woont vast heel mooi. De deur  hoeft er niet op slot en de lucht is lekker fris. In het zwembad moet je je nog omkleden met de handdoek strak om je lijf en in de snoepkiosk verkopen ze nog de onovertroffen Raket.

Maar Loppersum bloedt als je van de trein naar het zwembad loopt. In het dorp staan hele huizenrijen leeg, terwijl andere woningen geen schoorsteen meer hebben of andere mutaties hebben moeten ondergaan. En dit is waarschijnlijk nog maar het begin – de afstand van het station naar het zwembed bedraagt misschien vijfhonderd meter.

In Trouw werden de bevingen eens omschreven als een ‘ramp in slow motion’. Het is verbazend om te merken hoe weinig je als stadsmens eigenlijk weet van de omvang van de problematiek. Stadsmensen willen graag de hele wereld bereiken, maar bij de grenzen van de poort houdt alles op. Op internet lees ik bijvoorbeeld sneltreinberichten over fileleed in de Randstad, misdaadstatistieken in de Amerikaanse steden en de grootste luchtvervuilers op aarde, maar wat weet ik nou van Stedum of Huizinge? Leermens of Bedum? Slochteren of Appingedam?

Net genoeg om er aan de borreltafel met niet-Groningers achteloos over op te scheppen : ‘Jullie weten het niet, maar ik kan je wel vertellen dat zich daar een ramp aan het voltrekken is,’ zeg ik dan. Daarna neem ik een veelzeggende slok en kijk ik even moeilijk in mijn glas. ‘In slow motion,’ vervolg ik.

Na het zwemmen toog ik trouwens weer naar huis, want ’s avonds had ik een feestje. De zon zakte weer een beetje en de verlaten tuintjes lagen er keurig aangeharkt bij. Loppersum is slechts 20 kilometer van Groningen, met de trein duurt dat exact 24 minuten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *