De (eveneens vergeten) meicolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

De Globe

Als drukbezet stadsmens eet ik geregeld buiten de deur. Bijvoorbeeld in eeterie De Globe, een onderdeel van Stichting Werkpro. In het Humanitaspand te Groningen kun je zes dagen per week goed, betaalbaar en gezellig eten. Met drie gerechten op de kaart is de keuze ook nog eens enorm.

Dit gezegd hebbende ventileer ik ook kritiek. Moet kunnen. Zo zijn de ramen van de eetzaal te hoog, zodat ik niet naar buiten kan kijken. Verder is elk gerecht standaard versierd met zowel een schijfje komkommer als een schijfje tomaat. Het oog wil natuurlijk ook wat, maar rode kool en komkommer? Muhaa. Boerenkool met tomaat? Nou nee.

Toch moet je ook voorzichtig zijn met kritiek. Ik ben immers helemaal niet ingewijd in de culinaire do’s en don’ts. Ik besloot dan ook advies te vragen aan Gordon Ramsay, een kok met ballen. Vol verwachting belde ik hem op.

‘Mr. Ramsay? Hi, it’s Jaap. What do you think of …’

‘You fucking scumbag! How dare you asking me a question?! I’m just finishing a crème brulee, so fuck off!’

‘Maar meneer Ramsay toch!’

‘You know fucking what? I should flush you in the toilet! So fuck off and let me fucking finish my fucking desert! Do you hear me motherfucker?!’

Gelukkig had ik de heer Ramsay slechts aan de telefoon, zodat hij mij niet met de deegroller achterna zou zitten.

Misschien moest ik het Jamie Oliver vragen. Hij houdt zijn gerechten het liefst eenvoudig en gezond, hoewel dat gemiddeld wel twee uur voorbereidingstijd kost. Toen ik hem belde en mijn vraag voorlegde, antwoordde hij:

‘Jaap, I’m busy. I’m making a baklava, which takes time. First you have to bake the filo pastry, then you must dry the pistache nuts, then you have to rasp some lemon. And this is just the beginning.’

‘Jamie, does your baklava also include cucumber and tomato?’

‘Jaap, cucumber and tomato is a speciality of De Globe, which is in The Netherlands. Ask them! Now, will you excuse me? My baklava is getting hot.’

Daar had je het al: een specialiteit van het huis. Het is maar goed dat ik altijd zo voorzichtig ben met kritiek. Bij nader inzien is rode kool met tomaat ook best wel lekker.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *