De aprilcolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Liedjes

Lange tijd dacht ik dat het introliedje van Maja de Bij zo ging: Er is in land ik weet niet waar / daar leefde eens een kleine bij / en die beleefde het linkraar / een avontuur voor jou en mij.

Uiteraard moest ik wel even puzzelen wat ‘linkraar’ (= klinkt raar) precies betekende, maar ik gokte op iets in de geest van het ultieme avontuur.

Toen ik wat ouder werd hoorde ik Frank Boeijen in Zwart Wit zingen: Die rillerbloed op de achterbank / Van de werkelijkheid / Denk goed na want het kant je staan / Denk niet wit, denk niet zwart!

‘Rillerbloed’ zou wel het effect zijn van die mes, steek, pijn! vermoedde ik. ‘Denk goed na want het kant je staan betekende iets als: pas op, de ellende kan je na gaan staan, zelfs achtervolgen (voor de volledigheid: Wie wil er bloed op de achterbank / Van de werkelijkheid / Denk goed na aan welke kant je staat / Denk niet wit, denk niet zwart!)

Daarna kreeg ik ook last van zwart-witte gevoelens en luisterde ik naar The Cure. Uit A Forest destilleerde ik: The go is never there / it’s always the same / I’m running and I’m stopping / again and again.  Met een ‘go’ zou je anders waarschijnlijk wel uit dat nare bos worden geschoten, maar nu dus niet – daar was The Cure ook The Cure voor (The girl was never there / It’s always the same / I’m running towards nothing  / Again and again).

Daarna werd ik nog zwart-witter, ook omdat Anton Corbijn in de mode was: One man caught on Barb’pappa Fenz / one man here’s racist. Vrij geïnterpreteerd hoorde ik in U2’s Pride: Eén man eet Barbapappa’s hagelslag, één man hoort racisme (One man caught on a barbed wire fence / One man he resist).

Het is allemaal nogal knullig en gênant, maar ik troost me met de gedachte dat ik niet de enige ben die het mis heeft. Mensen die op het oog doodnormaal zijn bedenken stiekem de meest bizarre teksten. Misschien moeten we allemaal eens uit de kast komen. Ik pleit dan ook voor een groot festival over het verdraaide liedje – het Grote Foutenfestival bijvoorbeeld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *