De januaricolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Zeehonden

Misschien kent u de documentaire Grizzly Man wel, van cineast Werner Herzog. Het gaat over een man die enkele jaren tussen de beren verblijft, maar met wie het verder niet zo goed afloopt – door onvoorzichtigheid werd hij voor het oor van de videomicrofoon gruwelijk verscheurd.

Nu heb ik niks met grizzlyberen, maar wel met zeehonden. Elk jaar verblijf ik dan ook een paar maanden op de zandplaten tussen Texel en Borkum om me helemaal onder te dompelen in het aardse leven van dit fascinerende zoogdier. Ik trek dan mijn zeemeermanpak aan, vlei me neer en doe wat zij ook doen. Zo ga ik mee op jacht en eet ik veel rauwe vis. Ook knip ik geregeld hun snorren even bij en luister ik naar wat ze mij te zeggen hebben. Verder liggen we veel op het strand en slapen we lekker uit.

Het leven op de plaat is een klankbad, waarin de positieve energie overvloedig stroomt. Ik ervaar inspiratie en troost. Als zeehondenfluisteraar weet ik als geen ander hoe bijzonder hun taal is. Een ‘ionk’ bestaat uit meer dan vijf letters. Deze intelligente dieren spreken dan ook in beelden en niet in metaforen.

Afgelopen zomer lag ik bij een kudde waar het niet zo goed mee ging, vooral niet met de jonge witte. Veel zeehonden moesten erg hoesten (‘uchnk!’) en raakten geïnfecteerd door een vreemde, uitheemse koorts. Ook ik werd aangestoken door dit virus. Ik proestte het uit en kon me door de aanhoudende diaree maar ternauwernood uit mijn zeemeermanpak hijsen om mijn behoefte te doen in de geul.

Gelukkig kwam er hulp van de mensen van de zeehondenhulp. Ik verheugde me al op een warme douche en een lekker bad vol vis en schelpdieren. Eén voor één werden de dieren van de kudde in grote bakken getild, op weg naar een beter leven. Toen de helpers echter bij mij kwamen werd ik eerst van mijn zeemeermanpak beroofd en toen met honkbalknuppels in elkaar geslagen. Volgens de vrijwilligers was ik een schande voor de natuur en verdiende ik het om levend gevild te worden. Gelooft u zulke grove hufterigheid niet? Het is allemaal te zien in de documentaire Seal Man, die vanaf maart in de bioscopen te zien is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *