Meicolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Keycord

Als accent kan een keycord het verschil maken. Je kunt er afstanden mee verkleinen, maar ook deuren mee openen. Hij geeft status, rust, vertrouwen en zekerheid.

In mijn beroepsleven streef ik ernaar om een beroep uit te oefenen waarbij een keycord eigenlijk noodzakelijk is – een badge op je trui of colbert is toch wat goedkoop, zeker als die er opgeplakt is.

Er zijn twee modellen: de driehoekige punt en de vierkante hoek. Eerstgenoemde is iets conventioneler en doet het prima in een kantoor of bedrijfsverzamelgebouw. Als iemand met een keycord voor de mensen gaat staan en bijvoorbeeld zegt: ‘Als je kijkt waar we vandaan komen en waar we nu staan’, wordt zo iemand onmiddellijk geloofd.

Het tweede model is meer geschikt voor de meer ad-hocgebeurtenissen, vaak met grote impact. Eigenlijk past dit model mij het beste.

Zo lijkt het mij wel iets om bij betaalde voetbalclubs te fungeren als vaste bankzitter – bijvoorbeeld bij Barcelona, Roma of Chelsea. Uiteraard gaat hij mij niet om het geld, een bescheiden vergoeding van 1.500 euro per maand volstaat. Nee, het is mij erom te doen dat ik bij finales met zo’n grote pas om mijn nek mag lopen, waarop fotofoto, geboortedatum en functie vermeld staan. Ik juich niet echt, maar loop van de spelersbus naar het stadion en van de kleedkamer naar de bank.

Ook bij de Tour de France zou ik graag aan het werk willen, bijvoorbeeld als dranghekteller. Zowel bij de start als de finish begeef ik me tussen de mensen, de foto op de sleutelhanger laat zien dat ik het echt ben. Mensen met verstand van dranghekken kijken mij hoofdschuddend aan, maar gelukkig zijn dat er niet veel.

Een functie in de film- of theaterwereld spreekt me trouwens ook wel aan, het liefst op een groot en internationaal festival, waar het gonst het van de geruchten. Als arbospecialist voor de kaartjeknippers roep ik met mijn imposante werkpas toch wel afstand op. Gelukkig deel ik af en toe een handtekening uit.

Eigenlijk is het dragen van een keycord niet een accent, maar gewoon een enorme prestatie. Je loopt ermee rond, zonder dat je iets te doen hebt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *