Januaricolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Hema

Ik ga al jaren naar de Hema om daar exact dezelfde dingen te kopen. Net als u. Heel Holland Hemaat eigenlijk – in mijn geval een pak witte T-shirts, een zak zwarte sportsokken, een plastic doosje blauwe pennen en een pakje rood-wit fietslichtjes. De Hema is dan ook de enige winkel waar je je identiteit kunt ruiken. Soms doe ik eens gek en drink ik er tussendoor een kop koffie of eet ik een stamppotje, maar dat is eigenlijk ook om die exactheid eens te doorbreken.
Zwaartepunt van deze ijzeren regelmaat is de aanschaf van de nieuwe beurs. Sinds jaar en dag een zwarte leren, met een niet al te groot geldvakje en genoeg ruimte voor de pasjes. Een beurs kopen is eigenlijk de ene levensfase afsluiten en de volgende ingaan. Doorgaans is het oude exemplaar al maanden kapot, maar wordt hij vervangen als de nieuwe baan een feit is of de eerste elektrische fiets gearriveerd.
Ook het slijten van de beurs is een soort van ritueel proces, waar je optimaal getuige van wilt zijn. Met de jaren wordt het zwarte leer grijzer en grijzer, waarna de eerste scheur in het binnenwerk langzaam naar buiten loopt. Op het moment dat de drukknop niet meer werkt, komt het volgende exemplaar in zicht. De beurs lééft zogezegd. Je trekt hem om te laten zien dat je iemand bent. Op de pasjes staat je naam, in het binnenwerk zit je vriendinnetje. Het plotselinge gevoel rond te lopen met een lege rechterkontzak kan leiden tot een levensgevaarlijke hartaanval.
Afgelopen herfst heb ik mijn nieuwste beurs gekocht, toen ik voor de tiende keer op rij met helemaal niets bij de tandarts vandaan kwam. Ik was best wel trots op dit lustrum en wilde het vieren. In de Hema rook het vanouds naar Hema, ik voelde me daarom met alles en iedereen verbonden.
Inmiddels begint de vouw van de beurs te scheuren en laat het naaiwerk hier en daar al los. Wat is er toch met de Hema aan de hand? Het pak zwarte sportsokken is er ook al niet meer. We hebben al crisissen genoeg, deze kan er echt niet meer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *