Decembercolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

André Hazes

Onlangs stond ik in een café met iemand de gespannen relatie tussen Iran en Israël te bespreken. Daarna ging het over de gespannen relatie tussen Noord- en Zuid-Korea. Toen we op het punt stonden de gespannen relatie tussen Syrië en Turkije te analyseren en aansluitend zouden beginnen aan die tussen de diverse Kaukasische deelrepublieken, begon André Hazes net aan zijn Kleine jongen. Ik weet niet waarom, maar ik werd er een beetje melancholiek van. Het slot is natuurlijk ook erg mooi: Kleine jongen / als jij dan later groot bent / dan is je vader er misschien niet meer / vertel dan aan je eigen kinderen / de wijze lessen van je ouweheer.
Toen Een beetje verliefd een hit was, zat ik in de hoogste klas van de lagere school. Met twee vriendjes besloot ik het op het kerstfeest te playbacken. We konden het erg goed, dat playbacken. Eigenlijk waren we echt, er zat alleen een cassettebandje tussen ons en de eeuwige roem. Van groen karton had ik een gitaar gemaakt, in het refrein moest ik als achtergrondzanger eerst ‘een beetje verliefd‘ en aansluitend ‘aa-aa-aa-aah’ zingen.
In de weken voorafgaand aan dat kerstfeest hadden we vaak geoefend. Afmattende sessies natuurlijk, die vanaf het begin verzandden in rondhangen en ruziën, ondertussen met Lego spelen en via een vriendje om koekjes of snoep bedelen. Een beetje verliefd schoot er zwaar bij in en tussendoor werd de apparatuur ernstig misbruikt door het opnemen van scheten en boeren. Gelukkig beschikte het cassettebandje over het toen zeer moderne ‘ferro’, zodat de radio-opname van het lied, met invallende DJ, niet al te grote schade opliep.
Helaas kregen we tijdens het optreden alle drie de slappe lach. Misschien kwam het omdat er allemaal lachende moeders naar ons zaten te kijken, misschien kwam het ook wel door het woord ‘verliefd’. Juist door de confrontatie met de volle zaal kreeg het een beetje gewicht en beseften we plotseling dat we werden bekeken.
Daarna gingen we weer gewoon over tot de orde van de dag. André Hazes was een kleine, dikke man uit Amsterdam, we zouden later naar de middelbare school in Drachten gaan en de inmiddels aangebroken kersttijd was het langverwachte hoogtepunt van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *