Novembercolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Oud zeer

Ik werd vroeger geacht eigenlijk niet naar de kermis te gaan. Kermisgangers waren geldverspillers en openbaren, die niet in ons straatje pasten. Alleen als ik lang bleef zeuren (‘Ahtoeahtoe-hoe-hoe-hoe-hoe-HOE’) en chanteren (‘Iedereen gaat!’) kreeg ik toestemming, waarna de beurs ook nog even getrokken moest worden.
Gewapend met één gulden wachtte ik daarna mijn moment af. Het ging natuurlijk allemaal om de botsauto’s, die hun rondjes draaiden op de maat van de keiharde muziek. Een discotheek in de openlucht. Iedereen was toen gek op I Was Made For Lovin’ You van Kiss, wat natuurlijk perfect paste bij het vuurwerk dat de elektrische voelsprieten afgaven.
Met één gulden op zak was het zaak niet te vroeg te pieken, maar ook niet te laat. Zo mochten er niet te weinig botsauto’s in bedrijf zijn, dat zou betekenen dat er minder meisjes langs de kant stonden. Er mochten ook weer niet te veel auto’s rijden, want in chaos viel je niet op. Die ene gulden was dus bedoeld om het hoogtepunt af te wachten, maar ook toen al leerde de ervaring dat je het hoogtepunt nooit moest afwachten. Het was voorbij voordat je het wist. Wat restte was de ronde langs degenen met meer guldens op zak.
Jongens met brommers in dit geval. Ze reden Yamaha, Zündapp of Kreidler en hadden een leren jas aan, waarop Kiss of Iron Maiden stond. Sommigen hadden al een snor, anderen een oorbel. Kermis gaat over grenzen, daarom had ik de moed om tijdens de wissel naar ze toe te lopen en ze aan te spreken.
‘Mag ik mee?’
‘Nee.’
‘Waarom niet?’
‘Omdat mijn helm hier al ligt.’
‘Zal ik hem anders op doen? Scheelt ruimte.’
‘Nee.’
‘Waarom niet?’
‘Om toch niet.’
Waarna de zoemer klonk en het rennen geblazen was.
Het heeft me altijd gestoken dat ik werd afgewezen vanwege een helm. Tot op de dag van vandaag heb ik dan ook een hekel aan jongens met brommers. Aan brommers trouwens ook, of dat nou een scooter, een snorfiets of een fiets met hulpmotor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *