De decembercolumn uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Kerst 1993

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat ik in 1993 kerstmis vierde. Ik weet nog dat er veel te doen was in de straten. Overal stonden groepjes te zingen over een wereld zonder oorlog. Omdat ik een vrijwilligersbaantje had, kreeg ik een kerstpakket. Het was een doosje stro met daartussen een blikje kalfsragout, een flesje Bulgaarse wijn, een netje chocolaatjes en een dikke kaars. Ik was van plan lang te doen met mijn cadeau – het was toch een soort loon in natura – maar alleen al de fles wijn is na thuiskomst meteen opengegaan.

Wat het weer betreft: het was mottig en grijs weer. Niet te warm en niet te koud. Het was net of het steeds zou gaan regenen, maar op enkele druppels na bleef het redelijk droog. Ergens had ik de hoop dat het zou gaan sneeuwen, want hopen hoort bij kerst. Er klonk in die tijd trouwens wel vaker de roep om kerstsneeuw, net als het jaar daarvoor.

Op kerstavond zou ik naar de kerstnachtdienst gaan. Die feestelijkheid zoemde al een tijd rond, iedereen had het erover. Vlak voordat ik ging, werd ik overvallen door serieuze twijfel, zo van: ga ik wel of ga ik niet? Ik zat toen op de bank, keek peinzend naar de dikke kaars en dacht erover om die aan te steken. Uiteindelijk ben ik niet naar de kerstnachtdienst gegaan, omdat ik vreesde dat het erg druk zou worden.

Toen het de volgende dag uiteindelijk kerst werd, ging ik naar mijn familie. Er was koffie, gebak en vlees, in de kamer stond een kerstboom. Ik at best veel en ging daarna weer naar huis. Daarna werd het tweede kerstdag. Nadat ik was opgestaan, zette ik koffie en at ik een stukje brood met kaas.

Nu ik me dit allemaal weer herinner, bedenk ik me dat het ook in 1992 kan zijn geweest. Misschien was het ook wel 1998, 2000 of 2006, alles is mogelijk. Wat ik nog goed weet is dat er ooit een blikje tonijn in het kerstpakket zat en geen kalfsragout, maar ik zou echt niet meer weten in welk jaar dat was. Wel weet ik heel zeker dat er in 1993 een jaarwisseling volgde – iets met oliebollen en vuurwerk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *