De (verlate) april-column uit De Riepe, de straatkrant van Noord-Nederland

Liverpool

In januari ben ik een paar dagen naar Liverpool geweest. Als je tegen mensen zegt: ‘Ik ga naar Liverpool’, kijken ze je zorgelijk aan en antwoorden ze: ‘Maar dat is toch hartstikke grauw en grijs, met allemaal van die hooligans, punkers en van die zware industrie?’

Op het grauwe en grijze, de hooligans en de punkers na klopt dat. Maar Liverpool is ook een hele gezellige stad, met veel groen, veel mooie musea, veel voetbal en veel Beatles. Wat wil een mens nog meer?

Toch ook wel weer naar huis, beken ik u. Na twee dagen begon ik namelijk iets te missen: reinheid, rust en regelmaat. Dit had niets te maken met het nachtelijke bezoek aan de fameuze Cavern Club of de andere pubs in de drukke Mathew Street, waar de deelnemers aan vrijgezellenfeestjes en toeristenstromen zich prima tot elkaar verhouden.

Engeland is het land van het conserveren, maar dat heeft wel een prijs. Zo heb je in Liverpool helemaal geen rondweg, zoals je in heel Groot-Brittannië überhaupt geen rondwegen hebt. Al het zware vrachtverkeer raast gewoon dwars door de stad, gezamenlijk optrekkend met personenauto’s, motoren en bussen.

Je kunt het afdoen als authentiek Brits en lekker eigenzinnig, de werkelijkheid is minder leuk. Het lawaai is onbeschrijfelijk en gaat nooit voorbij. In Amsterdam of Rotterdam heb je natuurlijk ook lawaai, maar dat bestaat vooral uit waarschuwende trams, fietsbellen en schreeuwende toeristen. Over het Rokin scheuren geen tankauto’s en vanaf de stoep van de Coolsingel kun je met redelijk veel gemak oversteken naar de andere kant. Ik denk ook altijd weer met grote dankbaarheid aan het verkeerscirculatieplan in Groningen (VCP), dat de binnenstad heeft behoed voor de totale ondergang.

De Europese binnensteden zijn nooit gebouwd op de enorme stromen verkeer die zich er nu doorheen wurmen. Auto’s moeten daar dus worden geweerd, omdat ze niet in het domein van voetgangers en fietsers horen. Je kunt daar niet ver genoeg in gaan, vind ik. Het is net als het rookverbod in de horeca: op een dag is het zo normaal, dat de eerdere situatie abnormaal was. All You Need Is Ring! Leve The Long and Winding Rondweg! She Ringsweg Yeah, Yeah, Yeah!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *